Συζητώντας με την Ευδοκία Παρασκευοπούλου

Ονομάζομαι Ευδοκία Παρασκευοπούλου, είμαι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και φίλη του Vision Network Athens. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου για πρώτη φορά στη Στουτγάρδη, με σκοπό να συναντήσω συγγενικά μου πρόσωπα, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ διάφορα αξιοθέατα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ένα από αυτά ήταν το Νέο Παλάτι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, κοντά στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Königstrasse. Σε μικρή απόσταση  βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας της Στουτγάρδης, το οποίο στεγάζεται στο Παλιό Παλάτι και προσφέρει ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από το κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και συνεχίζουν μέχρι τον 20ό αιώνα. Βέβαια δε θα μπορούσαν να λείπουν ελληνικά και κυπριακά εκθέματα αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η όπερα της πόλης, στην όχθη της λίμνης, για τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις που φιλοξενεί. Ένα άλλο ιστορικό αξιοθέατο που μου άρεσε ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο φιλόσοφος Χέγκελ. Τώρα λειτουργεί ως μουσείο και δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς από κοντά πολύτιμα ιδιόχειρα έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα μιας από τις σημαντικότερες μορφές της γερμανικής φιλοσοφίας. Πέρασα εντελώς τυχαία έξω από το σπίτι του στην οδό Eberhardstrasse και το θεώρησα ένα ευχάριστο και αναπάντεχο γεγονός!

Όταν κάποιος βρεθεί στη Στουτγάρδη, αξίζει να επισκεφθεί το Esslingen. Σε 15 μόλις λεπτά με το τρένο βρέθηκα σε μία μικρή γραφική πόλη μεσαιωνικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, που μου έδωσε την εντύπωση ότι βρισκόμουν σε άλλη εποχή. Όπως στη Στουτγάρδη, έτσι και στο Esslingen, το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο και αυτό μαρτυρά ο ναός ”Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” που βρίσκεται στην πόλη. Το τελευταίο μέρος που επισκέφτηκα σε μονοήμερη εκδρομή ήταν η Χαϊδελβέργη. Η παλιά πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ είναι ονειρική και ο τεράστιος και στενός εμπορικός της δρόμος μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν τίποτα έχει να ζηλέψει από τις μεγαλουπόλεις. Φυσικά όπως όλος ο κόσμος σταμάτησα στη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού για να απολαύσω τη θέα  και να βγάλω φωτογραφίες. Για ακόμα πιο πανοραμική άποψη έπρεπε να μπω στο κάστρο της πόλης, το οποίο είναι μία επιβλητική κατασκευή της Αναγέννησης. Τέλος δε θα μπορούσα να παραλείψω και το περίφημο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το αρχαιότερο της χώρας, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες.

Πέρα από τα αξιοθέατα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα ήθελα να σταθώ και στη συμπεριφορά του ντόπιου πληθυσμού. Ο κόσμος ήταν πολύ πρόθυμος και εξυπηρετικός. Παρόλο που και οι Έλληνες θεωρούμαστε φιλόξενοι ως λαός, μου έκανε εντύπωση ότι κάθε φορά που έψαχνα κάποια τοποθεσία στο χάρτη, κάποιος με πλησίαζε και με ρωτούσε αν χρειαζόμουν βοήθεια και μάλιστα ήταν πρόθυμος να με συνοδεύσει μέχρι ένα σημείο προς την κατεύθυνση του προορισμού μου. Επίσης όταν ζητούσα πληροφορίες και δε γνώριζαν πώς να με βοηθήσουν, απευθύνονταν σε κάποιον άλλο για να βοηθήσει. Όταν ρωτούσαν για την καταγωγή μου και τους έλεγα ότι ήμουν Ελληνίδα, έδειχναν ενδιαφέρον και μάλιστα αρκετοί από αυτούς μου έλεγαν ότι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα στο παρελθόν και είχαν πολύ καλές εντυπώσεις. Αυτό το λέω, γιατί πολλοί από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό τη γνώμη που έχουν οι απλοί πολίτες  μιας χώρας για μια άλλη. Προσωπικά δεν αισθάνθηκα κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ένιωσα ότι βρισκόμουν σε οικείο και φιλικό περιβάλλον και εξαιτίας των θετικών εντυπώσεών μου σκέφτομαι στο μέλλον να ξαναεπισκεφτώ το συγκεκριμένο κρατίδιο.