-Μπορεί να συνυπάρξει το ελληνικό με το γερμανικό στοιχείο; Ποια είναι η δική σου σύνδεση με το γερμανόφωνο χώρο;

Με μοναδικό τρόπο, οι Γερμανοί θεωρούνται οι αναδημιουργοί του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αφού αναδημιουργούν τραγωδίες και φιλοσοφικού περιεχομένου έργα, που κατέχουν ήδη την τελειότητα. Η αγάπη και η αφοσίωσή τους στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό που εκδηλώνεται με την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών και με τη επίσκεψή τους σε αρχαία ελληνικά μνημεία είναι αναμφίβολη, γεγονός που συνδέει αυτά τα δύο στοιχεία.

Επιπλέον, αυτή η βαθύτερη σύνδεσή μας θα μπορούσε να πούμε ότι έχει ως αφετηρία στη σύγχρονη εποχή την έλευση του Βαυαρού Όθωνα ως βασιλιά στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος. Αυτή η σχέση, όπως φαίνεται, κράτησε στους αιώνες παρά τα δυστυχή διαλλείμματα που εμφανίστηκαν με τους 2 παγκοσμίους πολέμους, συνέχισε και θεμελίωσε την ευρύτερη ελληνογερμανική σχέση και φιλία.

Εμένα, προσωπικά, με το γερμανικό στοιχείο με συνδέει όχι μόνο η γνώση της γερμανικής γλώσσας αλλά και ο θαυμασμός μου για τον τρόπο οργάνωσης της ζωής στη Γερμανία, το μείγμα πρωτοπορίας και παράδοσης, αλλά και η φιλοξενία μου από έναν θείο μου που εργαζόταν στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου για ένα μήνα όταν ήμουν 13 χρόνων. Η πρωτεύουσα του προτεσταντικού Βορρά με έκανε να την ερωτευτώ και λατρέψω μέσα σε ένα μήνα, κάνοντας με να συνειδητοποιήσω το μεγαλείο της!

-Βάσει του αντικειμένου με το οποίο ασχολείσαι, πιστεύεις ότι έρχονται κοντά οι λαοί, και ιδίως οι νέοι, χάρη σε προγράμματα διεθνούς κινητικότητας, όπως ανταλλαγές νέων ή συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα (EVS); Εσύ έχεις συμμετάσχει σε κάτι ανάλογο ως τώρα;

Το Erasmus+ είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία και δυνατότητα που δίνεται σε κάθε νέο ευρωπαίο φοιτητή! Το ταξίδι σε μια ξένη χώρα, σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, η συνύπαρξη με άλλους νέους σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, η εξάσκηση της ξένης γλώσσας καθώς και η ζωή σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάποιες μέρες είναι μια ευκαιρία ζωής που διευρύνει τους ορίζοντες κάθε νέου ατόμου. Οι λαοί, και κυρίως οι νέοι, έρχονται σε επαφή και αλλάζουν τη νοοτροπία τους, προωθούν το διάλογο και την πολιτισμική αλληλεξάρτηση και ενισχύουν το στόχο του όλου εγχειρήματος.

Θα ήθελα να κάνω στο μέλλον κάποιο Erasmus+ καθώς δυστυχώς δεν έχει τύχει ακόμη, καθώς μάλιστα κατά προτίμηση στη Γερμανία, διότι και γνωρίζω γερμανικά και βρίσκομαι κοντά στον πειθαρχημένο γερμανικό τρόπο ζωής. Διαφορετικά, σε μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχω επισκεφθεί για να γνωρίσω έναν ακόμη πολιτισμό, έναν ακόμη διαφορετικό λαό.

-Τον Ιούνιο συμμετείχες στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας, στο Στρασβούργο. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου.

Τον περασμένο Ιούνιο είχα την τιμή να αντιπροσωπεύω το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με μια ομάδα 20 νέων στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας-ΕΥΕ 2018 που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο. 8.000 νέοι από όλη την Ευρώπη συναντηθήκαμε ένα χρόνο πριν απ’τις επερχόμενες εκλογές στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή ιδέα που κλονίζεται στις μέρες μας από την υπαρξιακή κρίση που ταλανίζει την επικράτεια της Ένωσης καθώς και να ακουστούν οι φωνές μας σαν νέοι πολίτες.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τοπικούς policymakers, επιχειρηματίες, φοιτητές, νέους από όλη την Ευρώπη και να μάθω πολλά! Θεωρώ πως ήταν μια εμπειρία αξέχαστη, μια ευκαιρία να πιστέψω παραπάνω στη νέα γενιά, που συνιστά τη μαγιά για τη ζύμη του αύριο, η οποία δείχνει έτοιμη να επιφέρει την αλλαγή. Αυτή η πολιτισμική αλληλεξάρτηση ήταν ο θεμέλιος λίθος της εκδήλωσης και η αιτία της συνύπαρξής μας. Εύχομαι να έχω την τύχη να ξανασυμμετάσχω!

Συνέντευξη: Στέφανος Σταγάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *