O εικαστικός Βασίλης Μόραλης τονίζει ότι Η τέχνη του δεν αγαπάει τις ταμπέλες
Ο Βασίλης Μόραλης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει κλασικό κόσμημα και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Δημιουργεί κυρίως κοσμήματα με βασικό υλικό το αλουμίνιο, το «μέταλλο του αιώνα μας». Τα κοσμήματά του θέλει να φωνάζουν «ζωή», θέλει να θυμίζουν φως. Είναι το δικό του αποτύπωμα στον κόσμο.
Για τον Βασίλη Μόραλη ο διαπολιτισμικός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, ο ακομπλεξάριστος πολίτης. Εκείνος που χαρακτηρίζεται από υψηλές ηθικές αξίες, εκείνος που συνειδητά υπερασπίζεται την ανοιχτή κοινωνία, εκείνος που πρεσβεύει την ισότητα και την ελευθερία. Ο πολίτης εκείνος που δεν καταπιέζει, δεν καταπιέζεται, που σέβεται το συνάνθρωπο του, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά του «πιστεύω», την καταγωγή και το χρώμα του δέρματός του.
Εκείνος ο πολίτης που βλέπει πίσω και πάνω από όλα αυτά και απέναντί του έχει ανθρώπους με ψυχή, όνειρα και φιλοδοξίες. Ο πολίτης που «εκμεταλλεύεται» προς όφελος του κοινού καλού την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων και στηρίζει τη φιλοσοφία ζωής του στην αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Η Τέχνη του Βασίλη Μόραλη δεν έχει ως αυτοσκοπό τη διαπολιτισμική προσέγγιση, με έναν μαγικό τρόπο, όμως, την υπηρετεί. Την εξυπηρετεί. Την απογειώνει. Υποκλίνεται μπροστά της. Τα κοσμήματά του απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους λαούς. Τελικά, με έναν ανεξήγητο τρόπο, τα κοσμήματά του αγκαλιάζουν το ξεχωριστό και εμπνέονται από αυτό. Ο διαπολιτισμικός πολίτης δεν είναι αυτός που το διατυμπανίζει, είναι αυτός που το ζει. Αυτός ο πολίτης είναι ο πολίτης που ενδιαφέρει τον Βασίλη Μόραλη, και τον ίδιο και την Τέχνη του.
Momentum 8+1: Γνωριμία με τον Βασίλη Μόραλη
1. Επέλεξα την Τέχνη, επειδή πρόλαβε και με επέλεξε εκείνη πρώτη. Η Τέχνη για μένα είναι μονόδρομος. Συνειδητή επιλογή. Ταξίδι. Προορισμός. Η Ιθάκη μου.
2. Εάν περιέγραφα με λίγες λέξεις τις δημιουργίες μου, θα έλεγα ότι είναι αρχοντικές, καινοτόμες, με διαπολιτισμικό ορίζοντα και μεγαλόπνοο όραμα.
3. Πηγή έμπνευσης για τα έργα μου είναι το «σήμερα», που αγκαλιάζει το χθες και σε οδηγεί στο αύριο.
4. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Τέχνη μου είναι «ευρύ». Η Τέχνη μου δεν αγαπάει τις ταμπέλες, τα όρια, τα στεγανά, τα «μη» και σίγουρα όχι τα «δήθεν».
5. Τα οφέλη και η σημασία της Τέχνης για τον άνθρωπο θεωρώ πως είναι «ανεξερεύνητο» πεδίο. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης τη χαρακτήρισαν σαν μίμηση και αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω;
6. Εάν η Τέχνη είναι επικοινωνία και γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, στόχος μου είναι να βαδίσω σιγά και σταθερά όλη τη γέφυρα. Να απολαύσω τη διαδρομή, να κάνω τις στάσεις μου και εντέλει να βρω τους σταθμούς μου.
7. Λένε ότι ποτέ δεν ξέρεις την ψυχή του καλλιτέχνη μέχρι να δεις τα έργα του. Για μένα θα ανακαλύψεις ότι δε μοιάζω, δεν επαναπαύομαι, δεν στρουθοκαμηλίζω. Ρισκάρω, ακροβατώ, εξελίσσομαι.
8. Εάν αποφάσιζα να ασχοληθώ και με κάποια άλλη μορφή τέχνης, αυτή θα ήταν η γλυπτική. Έχω φλερτάρει στο παρελθόν μαζί της και είναι εθιστική.
9. Ο επόμενος καλλιτεχνικός μου σταθμός έχει να κάνει με εκπλήξεις και με… κορυφές.
Επιμέλεια Συνέντευξης: μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr