Murielle Mousny: Κάνε το ΑΛΜΑ σου

Γεννημένη στην Αθήνα, από Βέλγο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, η Murielle Mousny μεγαλώνει σε μία γειτονιά του Υμηττού. Το παιχνίδι με δύο γείτονές της με ειδικές ανάγκες είναι η αφορμή για τη μετέπειτα πορεία της. Αποφοιτώντας από την Ελληνογαλλική Σχολή στην Αγία Παρασκευή Αττικής, φεύγει για το Βέλγιο προκειμένου να σπουδάσει «Ψυχοπαιδαγωγικές Επιστήμες», ένα αντικείμενο που συνδυάζει την ειδική αγωγή και την ψυχολογία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά να εργάζεται στο Ίδρυμα «Θεοτόκος», στο οποίο κλείνει 21 χρόνια ενεργής προσφοράς: Αρχικά ως ειδικός παιδαγωγός και στην πορεία ως υπεύθυνη του προεπαγγελματικού τμήματος εφήβων με νοητική καθυστέρηση και αυτισμό και ως επόπτρια στο τμήμα πρώιμης παρέμβασης. Το 2010 συνεχίζει να υπηρετεί το όραμα της στο ΑΛΜΑ.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρία Μαυρίδη, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

Η Murielle Mousny, ιδρυτικό μέλος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ», υπεύθυνη προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης σε παιδιά με αυτισμό και του τμήματος ενισχυτικής διδασκαλίας του κέντρου ημερήσιας φροντίδας «ΑΛΜΑ», μας μιλά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για το έργο του Συλλόγου αλλά και για το πώς η ειδική εκπαίδευση επιβιώνει στις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Ποιο είναι το έργο του Συλλόγου ΑΛΜΑ; Ποιες είναι οι δράσεις του;

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς εν συντομία για τη δράση του συλλόγου ΑΛΜΑ, γιατί μετρά ήδη πάνω από 20 χρόνια δράσης, από το 1996. Διοργανώνει αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η προσέγγιση του ΑΛΜΑ είναι ολιστική, γιατί εκπαιδεύει και στηρίζει τον ωφελούμενο και την οικογένειά του από την παιδική ηλικία των 2 ετών μέχρι και την ενήλικη ζωή, από την πρώιμη παρέμβαση μέχρι τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Ποιες οι επιπτώσεις του πρώτου lockdown σε παιδιά και γονείς, μετά την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής;

Οι επιπτώσεις του πρώτου lockdown υπήρξαν τραγικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους γονείς τους. Ειδικά για τα παιδιά που παλινδρόμησαν σε πολλούς τομείς στην ανάπτυξη τους, όπως και για τους γονείς που βίωσαν το άγχος και την απομόνωση. Το ΑΛΜΑ βοήθησε τους γονείς στηρίζοντάς τους με συνεδρίες μέσω skype, με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, στέλνοντας στους γονείς οδηγίες για δραστηριότητες στο σπίτι όπως επίσης και εκπαιδευτικό υλικό.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες για την περίοδο που διανύουμε;

Θα τους συμβούλευα να προσπαθήσουν να τηρούν ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα όπου να υπάρχουν οι βασικές ρουτίνες της καθημερινότητας, για να νοιώθουν ασφάλεια τα παιδιά και να εντάξουν αγαπημένες τους δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, το συμβολικό παιχνίδι, η μουσική και ο χορός.

Ποιο είναι το μότο του Συλλόγου;

Κάνε το άλμα στη ζωή σου και δες την διαφορετικότητα, που επιφέρει μια αναπηρία, ως μια ευκαιρία να προσπαθήσεις, να αλλάξεις, να εξελιχθείς, γνωρίζοντας ότι δεν είσαι μόνος σου σε αυτή την προσπάθεια.

Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει το έργο σας;

Δυστυχώς δεν υπάρχει προσωρινά η δυνατότητα εθελοντικής δράσης προς αποφυγή συνωστισμού, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Μπορεί όμως κάποιος να στηρίξει το έργο του ΑΛΜΑ είτε μέσω δωρεάς (σε χρηματικό ποσό ή/και σε είδος) επικοινωνώντας στα τηλέφωνα του ΑΛΜΑ, είτε αγοράζοντας κάποια είδη που έχουν προετοιμάσει ωφελούμενοι στο e-shop μας: https://alma-amea.gr/

Με ποιον τρόπο θα λέγατε ότι η εμπειρία σας από το εξωτερικό βοήθησε το έργο σας; Πώς στα αλήθεια βλέπουν οι Ευρωπαίοι την πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό με βάση την εμπειρία σας από το εξωτερικό; Διαφέρουν από τους Έλληνες συναδέλφους τους;

Η εμπειρία μου και η διαμονή μου στο Βέλγιο με βοήθησε, γιατί μπόρεσα να εκπαιδευτώ σε μεθόδους εκπαίδευσης που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι έχουν πιο ευέλικτο σύστημα εκπαίδευσης και εντάσσουν, συμπεριλαμβάνουν, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση με παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Ακόμη και όταν υπάρχει ειδική αγωγή, υπάρχει και άριστη και έμπρακτη συνεργασία μεταξύ των δυο πλαισίων. Οι Έλληνες συνάδελφοι δυσκολεύονται στη συνεργασία, την ομαδική λήψη αποφάσεων και την εκτέλεσή τους.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρία Μαυρίδη, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

https://www.flash.gr/culture/1741364/murielle-mousny-kane-to-alma-sou?fbclid=IwAR3CK4sxkv2aLShAkFViGVftCdYOlLBut3FIGqp8SG9xfaJUL-ui_05B7Bw