Ψυχολογία και «εξαρτήσεις σαλονιού»

Η Χριστίνα Σεραφείμ γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη όπου επικεντρώθηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα και άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή της: παντρεύτηκε, έγραψε διδακτορική διατριβή με θέμα το νάρκισσο και τις μοιραίες γυναίκες. Στο θεσσαλονικιώτικο γραφείο της απελευθερώνει τους συνομιλητές της από «εξαρτήσεις σαλονιού», όπως είναι το κάπνισμα και η πολυφαγία.

Η Χριστίνα Σεραφείμ σε 30 λέξεις

Συγκριτολόγος, μητέρα, λάτρης της συγγραφής και της μαύρης σοκολάτας, ερωτευμένη με την ανάγνωση και τις λέξεις, δια βίου μαθήτρια, κιναισθητική, ρομαντική, κολυμβήτρια, λάτρης της ελευθερίας και της μεσογειακής διατροφής, ερωμένη του συζύγου της, τελειομανής επιστήμονας, coach αυτοβελτίωσης, φαν αυτοβοήθειας και αυτοπειθαρχίας, Ελληνίδα.

  • Αυθεντικό είναι …το να δημιουργήσει κανείς κάτι από μία ιδέα που του ήρθε στο μυαλό.
  • Δημιουργώ, όταν …έχω μία έμπνευση και ποθώ να την υλοποιήσω.
  • Με κουράζει, όταν …κολλάει το μυαλό μου σε μία σκέψη.
  • Η σχέση της διαπολιτισμικότητας με …το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής δημιούργησε μία έκρηξη έμπνευσης.
  • Αυτό που με οδήγησε στη συγγραφή ενός βιβλίου ήταν …η διάθεση να μοιραστώ τη γνώση και την εμπειρία που είχα την ευλογία να αποκτήσω πάνω στο θέμα των καθημερινών εξαρτήσεων όπως είναι το κάπνισμα, η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας και η συνεξάρτηση.
  • Η σχέση της ψυχολογίας με … τις συνεδρίες που κάνω για την απαλλαγή από τις καθημερινές εξαρτήσεις είναι ουσιαστική δεν είναι όμως το σημείο αναφοράς μου.
  • Το μόττο μου είναι… να αναζητάμε να έχουμε πνευματικό προσανατολισμό, δηλαδή πίστη στο Θεό και όχι να καταλήγουμε κυνηγοί της γνώσης και της επιστήμης.
  • Η επόμενη πρόκληση… είναι το νέο βιβλίο που γράφω και που διαπραγματεύεται την εσωτερική και εξωτερική κατάσταση μιας… νύφης.
  • Διαβάζοντας λίγα λόγια από το βιβλίο της Χριστίνας Σεραφείμ «Θεραπεύω τη σχέση μου με το φαγητό. Η αλλαγή ξεκινάει εκ των έσω» από τις εκδόσεις Τσιτουρίδη, Θεσσαλονίκη 2020


Όλοι οι άνθρωποι – πλούσιοι, φτωχοί, υγιείς, ασθενείς, αυτοί που αγαπάνε και αυτοί που μισούνε – έχουνε το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης. Την ανάγκη της προσωπικής ανάπτυξης. Της εξέλιξης. Της ανανέωσης. Μερικοί ξεκινάνε μια καινούρια ζωή αγοράζοντας ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο· άλλοι αγοράζοντας ένα νέο ζευγάρι παπούτσια ή πηγαίνοντας στο κομμωτήριο αλλάζοντας κούρεμα. Εμείς, ξεκινάμε με το ΛΟΓΟ. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι η σπουδαιότερη κίνηση που έχετε κάνει εδώ και καιρό για να λύσετε αυτό που θεωρείτε πρόβλημά σας: ΤΟ ΒΑΡΟΣ. Το λάθος που κάνατε ως τώρα είναι το ίδιο που κάνει και η μισή ανθρωπότητα στην προσπάθειά της να λύσει ένα πρόβλημα: λειτουργεί παρορμητικά και δίχως καμία στρατηγική. Συνήθως – όταν αναζητάμε την αλλαγή – ξεκινάμε από έξω προς τα μέσα. Μας ενδιαφέρει, δηλαδή, κυρίως να εξαλείψουμε το σύμπτωμα, να το κάνουμε να μην φαίνεται και όχι να εξερευνήσουμε το αίτιο. Η κίνηση που θα κάνουμε εδώ μαζί σε αυτό το βιβλίο αρχίζει από μέσα μας και πάει προς τα έξω. Η πραγματική αλλαγή ξεκινάει εκ των έσω.

Επιμέλεια: μη κερδοσκοπικό σωματείο  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

https://www.flash.gr/culture/1741404/psyxologia-kai-eksartiseis-saloniou?fbclid=IwAR30KCFvcx9RR0H8H-E-YciHdNmzGbCXwJ5QKSfqebLHS1bLPSymLAMWY64