Αικατερίνη Κόντου: Η Τέχνη μου απευθύνεται σε όσους ασφυκτιούν σε μονο-κουλτούρες και διακρίσεις

Η Αικατερίνη Κόντου σε συνέντευξή της στον Flash.gr, τονίζει ότι η Τέχνη της απευθύνεται σε όσους ασφυκτιούν σε μονο-κουλτούρες και διακρίσεις

Από μικρή ήθελε να γίνει πολίτης του κόσμου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Βρετανία αποκτώντας Bachelor και Μεταπτυχιακό πριν τα 24. Εργάστηκε ως μηχανικός σε ΑγγλίαΘεσσαλονίκη και Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτων μηχανικός στην Φρανκφούρτη σε πολυεθνική κατασκευαστική εταιρία, αλλά κάνει και επαγγελματικά βήματα στον χώρο των εικαστικών. Αυτή είναι η Αικατερίνη Κόντου.

Momentum 8+1 με την Αικατερίνη Κόντου

Επέλεξα την Τέχνη, επειδή με απελευθερώνει από τα κοινωνικά δεσμά. Εάν περιέγραφα με λίγες λέξεις τις δημιουργίες μου, θα έλεγα ότι είναι καυτή λάβα από ηφαίστειο που αναβλύζει από μέσα μου. Πηγή έμπνευσης για τα έργα μου είναι η εσωτερική αναζήτηση της ύπαρξής μου μέσα στον κόσμο και η παρέμβασή μου στην κοινωνία από την σκοπιά μιας γυναίκας. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Τέχνη μου είναι σε όσους ασφυκτιούν μέσα σε «μονο-κουλτούρες» και διακρίσεις.

Τα οφέλη και η σημασία της Τέχνης για τον άνθρωπο είναι ένας συνεχής αγώνας διεκδίκησης μέσω του διαπολιτισμού ενάντια στα κοινωνικά στερεότυπα. Εάν η Τέχνη είναι επικοινωνία και γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, στόχος μου είναι μέσω αυτής να επικοινωνώ ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που κάνει τον κόσμο ενδιαφέροντα. Λένε ότι ποτέ δεν ξέρεις την ψυχή του καλλιτέχνη μέχρι να δεις τα έργα του. Για μένα θα ανακαλύψεις ότι θέλω ν’ απελευθερωθώ. Επίσης πιστεύω ότι τα έργα όλων των καλλιτεχνών είναι καθρέφτες που καθρεφτίζουν την ψυχή αυτών που τα αφουγκράζονται.

Εάν αποφάσιζα ν’ ασχοληθώ και με κάποια άλλη μορφή τέχνης, αυτή θα ήταν οποιαδήποτε μορφή που θα μου δίνει την δυνατότητα να «βγαίνω» από τα όρια της Αικατερίνης. Ο επόμενος καλλιτεχνικός μου σταθμός έχει να κάνει με την συνεργασία της τέχνης μου με όποιον οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις αλλά διαπολιτισμό.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασίλης Μόραλης, εικαστικός, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου  Vision Network Athens

Vision Network Athens facebook @Flash.gr

https://www.flash.gr/culture/1748409/aikaterini-kontou-i-texni-mou-apeythynetai-se-osous-asfyktioun-se-mono-koultoures-kai-diakriseis?fbclid=IwAR3PYmMjCqYR9Pj0t3KEwTOE3nXBjs_4GRGiusDUbVK9taMgfRc-pdVEzI4