MY GREEK GAMES: Η Ελλάδα ως κινητήριος μοχλός έμπνευσης

Ο εικαστικός Βασίλης Μόραλης, μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens, συνάντησε την ομάδα των My Greek Games στη Θεσσαλονίκη

MY GREEK GAMES: Η Ελλάδα ως κινητήριος μοχλός έμπνευσης

Ο εικαστικός Βασίλης Μόραλης, μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens, συνάντησε την ομάδα των My Greek Games στη Θεσσαλονίκη: την Έφη Καραγκούνη, απόφοιτο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία και ιδιαίτερη αγάπη για το σχεδιασμό, αρχιτεκτονικό και μη, και τον Χρήστο Παπαχρήστου, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Sunderland (Αγγλία) με ειδικότητα στην εικονογράφηση και το σχεδιασμό (Illustration and Design).

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασίλης Μόραλης, εικαστικόςμέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

Πείτε μας την ιστορία σας. Πως ξεκινήσατε; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Η ιδέα γεννήθηκε κάπου προς τα τέλη του 2014. Το μικρόβιο της δημιουργίας υπήρχε από πολύ παλαιότερα, βέβαια, καθώς, ανήσυχα πνεύματα όπως είμαστε και οι δύο, αναρωτιόμασταν πάντα σχετικά με το τι μπορούμε να δημιουργήσουμε. Ανάμεσα λοιπόν σε πλήθος ιδεών, ξεπετάχτηκε η συγκεκριμένη. ‘Ξέρεις τι σκέφτηκα; Να κατασκευάσουμε παιχνίδια! Όχι απλά παιχνίδια για να περνάει κάποιος την ώρα του, αλλά εκπαιδευτικά παιχνίδια με θεματολογία από την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία! Με σύγχρονο design, να παντρέψουμε το τώρα με το παρελθόν’, είπε ο Χρήστος και αμέσως ξετρελάθηκα και είπα το ναι. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας καταιγισμός ιδεών…
Κινητήριος μοχλός έμπνευσης είναι η Ελλάδα μας γενικότερα. Εκεί που σκέφτεσαι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και λες πως δεν αντέχεις άλλο, σκάει ο ελληνικός ήλιος επάνω από οποιοδήποτε ελληνικό τοπίο και τα ξεχνάς όλα. Η Αρχαία Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, είναι ένας παγκόσμιος μοχλός έμπνευσης, που κινεί την ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αισθανόμαστε βαθύτατο σεβασμό και θαυμασμό για όλο αυτό το θαύμα που ονομάζεται Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και το οποίο πιστεύουμε ότι θα εμπνέει την ανθρωπότητα για πάντα.

Δεν ήταν ρίσκο το εγχείρημα αυτό σε μια περίοδο κρίσης;

Πρέπει να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις. Όταν αγαπάς κάτι πραγματικά ξέρεις ότι όσο και δύσκολα να είναι τα πράγματα, η αγάπη αυτή θα βγει προς τα έξω με την επιτυχία να σε συντροφεύει!

Σε τι διαφέρουν τα my Greek games από άλλα επιτραπέζια ή/και εκπαιδευτικά παιχνίδια;

Η βασική διαφορά των My Greek Games είναι η αισθητική τους και η βαθειά αγάπη και το μεράκι που βάζουμε για κάθε παιχνίδι ή αντικείμενο που δημιουργούμε! Η εκτενής έρευνα που μπορεί να πάρει εβδομάδες ολόκληρες μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν!

Τελικά: παίζω μαθαίνοντας ή μαθαίνω παίζοντας;

Σκοπός μας είναι οι μεγαλύτεροι μας φίλοι να παίξουν μαθαίνοντας και οι πιο νέοι να μάθουν παίζοντας! Να γίνουμε όλοι και πάλι παιδιά αλλά να μην ξεχάσουμε ότι και η γνώση είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω σωστά!

Με ποιόν τρόπο περνά η διαπολιτισμικότητα μέσα από τα παιχνίδια που δημιουργείτε;

Μέσα από τα παιχνίδια μας προσπαθούμε να μιλήσουμε για θέματα, όπως ισότητα, διαπολιτισμικότητα, σχολικός εκφοβισμός. Ας πάρουμε για παράδειγμα το παιχνίδι ‘Λαβύρινθος’. Πρόκειται για την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου, αλλά ειπωμένη από την πλευρά του Αστερίωνα, του γνωστού σε όλους Μινώταυρο, που μιλάει για όλα αυτά ακριβώς τα πράγματα, πάντα βέβαια με ένα πιο παιδικό και εκπαιδευτικό τρόπο!

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασίλης Μόραλης, εικαστικόςμέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου  Vision Network Athens

Vision Network Athens facebook @Flash.gr