Μαρία Κατσικάρη: Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή και η γεύση ως στοιχείο του πολιτισμού κάθε λαού

Μαρία Κατσικάρη – Τα σερμπέτια στου Ψυρρή: Ο Ασημάκης Κωνσταντόπουλος από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens είχε μαζί της μια γλυκιά διαπολιτισμική συζήτηση

Μαρία Κατσικάρη: Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή και η γεύση ως στοιχείο του πολιτισμού κάθε λαού

Η Μαρία Κατσικάρη είναι γεννημένη στην Αθήνα το 1972, σπούδασε γερμανική φιλολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Λάτρης των ταξιδιών για εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς αλλά και για λόγους αναψυχής. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα ζαχαροπλαστικής και μέχρι σήμερα συμμετέχει σε αντίστοιχα σεμινάρια. Το μότο της είναι “δεν σταματώ ποτέ να μαθαίνω”.

Θεωρεί ότι αυθεντικό είναι ό,τι είναι χειροποίητο. Δημιουργεί όταν έχει καλή διάθεση. Την κουράζει όταν δεν βρίσκει ανθρώπους να ακολουθούν τους ρυθμούς της. Για την Μαρία Κατσικάρη η σχέση της διαπολιτισμικότητας με τη γεύση είναι σχέση έντονη και δυναμική, ενώ η επόμενη πρόκληση για εκείνη είναι να στήσει και να δημιουργήσει ένα μαγαζί με ελληνικές γλυκές γεύσεις σε μια πόλη του εξωτερικού, κατά προτίμηση σε γερμανική πόλη.

Κυρία Κατσικάρη, πως και πότε δημιουργήθηκαν τα Σερμπέτια στου Ψυρρή;

Το παραδοσιακό γλυκοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του το 1997. Ήταν ιδέα του πατέρα μου, καθώς ήταν γέννημα θρέμα της περιοχής και θέλησε να δημιουργήσει μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας.

Ποια στοιχεία συνέβαλαν στην τόσο μεγάλη αποδοχή του καταστήματός σας από το κοινό;

Το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η ιδέα γλυκό και καφές μαζί δεν ήταν διαδεδομένη αποτέλεσε το εφαλτήριο για να γίνει η ιδέα αυτή πρωτοποριακή για την εποχή της. Για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά, όπου θα μπορούσες να απολαύσεις καθιστός το γλυκό σου. Ο συνδυασμός της υψηλής ποιότητας, του καλαίσθητου χώρου αλλά και της πρωτοποριακής αυτής ιδέας συνέβαλαν στην μεγάλη αποδοχή του καταστήματος από το κοινό.

Ποιες ηλικιακές ομάδες σας προτιμούν;

Ο κόσμος που μας αγαπά καλύπτει όλες τις ηλικίες. Νέα ζευγαράκια, φοιτητές αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι θαμώνες του μαγαζιού. Εκπληκτικό βρίσκω το γεγονός, ότι έχουν έρθει ζευγάρια στο μαγαζί, γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και έρχονται μετά από χρόνια με τα παιδιά τους, αναζητώντας την κάρτα, που είχαν αφήσει πριν χρόνια στην αυλή των ευχών…

Τι θα προτείνατε για την εποχή αυτή από τον κατάλογο του ζαχαροπλαστείου;

Πολλές οι επιλογές, αρκεί να γνωρίζουμε τις επιθυμίες σας. Ο κατάλογός μας περιέχει περίπου 50 είδη γλυκών. Αν έπρεπε λοιπόν να ξεχωρίσω τα πιο δημοφιλή θα πρότεινα σε σιροπιαστά, το εκμέκ πολίτικο (βάση σιροπιαστή διπλοφουρνιστή) με παγωτό ή με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, το κιουνεφέ (φύλλο κανταΐφι πάνω κάτω με γλυκιά κρέμα τυριού ενδιάμεσα) σερβιρισμένο με παγωτό ή με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Επίσης το εκμέκ κανταΐφι αλλά και οι φωλιές (φύλλα στριφτά μπακλαβά με γέμιση μπουένο, πραλίνα ή αγριοκέρασο).
Για τους λάτρεις της σοκολάτας προτείνουμε το «γλυκό της αγάπης» (ζουμερή σοκολατόπιτα με ζεστό σιρόπι σοκολάτας) ή την αγάπη “με τα σου” (προφιτερόλ γεμιστό με κρέμα) αλλά και το μπανανάτο (πλούσια σοκολάτα με κομμάτια μπανάνας και ολόκληρα μπισκότα μιράντα).
Για πιο φρουτένιες επιλογές θα προτείναμε τσιζ κέικ αγριοκέρασο ή φράουλα, πανακότα με φρούτα του δάσους, lemon pie ή κέικ σοκολάτας με κρέμα λεμόνι.

Πώς λειτουργείτε σε αυτές τις δύσκολες για τον κόσμο της εστίασης εποχές;

Δύσκολες πράγματι οι εποχές με όλα αυτά που συμβαίνουν. Προσπαθούμε όμως να προσφέρουμε υπηρεσίες φέρνοντας τα γλυκά στην πόρτα του πελάτη. Ξεκινήσαμε στις 1.06.2020 και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά. Καλύπτουμε μια μεγάλη ακτίνα με δικό μας μεταφορικό μέσο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε απόλυτα τόσο την προετοιμασία όσο και την παράδοση του προϊόντος.

Θα λέγατε ότι η γεύση είναι διαπολιτισμική;

Πως θα μπορούσε η γεύση να μην είναι διαπολιτισμική; Η γεύση είναι στοιχείο του πολιτισμού κάθε λαού, είναι στοιχείο που τον καθορίζει, τον διαμορφώνει, τον ξεχωρίζει. Άλλες οι γεύσεις που συναντά κανείς στην ανατολή, άλλες αυτές της Μεσογείου. Διαφορετικές αυτές της κεντρικής Ευρώπης αλλά και εντελώς διαφορετική η γευστική κουλτούρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το γεγονός ότι τα food tour είναι πολύ διαδεδομένα και συνεχώς αυξάνονται, ενισχύει την άποψη για την διαπολιτισμικότητα της γεύσης.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Ασημάκης Κωνσταντόπουλος*, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens

Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook 

*Ο Ασημάκης Κωνσταντόπουλος είναι εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας επί σειρά ετών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διδακτική της γερμανικής γλώσσας.