Γιάννης Καμίνης: «Ο εικαστικός μετουσιώνει στον καμβά την ύπαρξή του και τον κόσμο μέσα από αυτή»

Γιάννης Καμίνης: Ο εικαστικός που εκφράζει κάθε παρόν στο διηνεκές και υπενθυμίζει τη χαρά και την ομορφιά της ζωής ως ουσιώδες σημαίνον

Γιάννης Καμίνης: «Ο εικαστικός μετουσιώνει στον καμβά την ύπαρξή του και τον κόσμο μέσα από αυτή»

Ο εικαστικός Βασίλης Μόραλης, μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens, συνάντησε και μίλησε με τον δημιουργό Γιάννη Καμίνη.

Ο Γιάννης Καμίνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου παντρεύτηκε. Ο ίδιος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Το έργο του είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. 

Ο Γιάννης Καμίνης μοιράζεται τις σκέψεις του:

Επέλεξα την τέχνη, επειδή χρειάστηκε να ξεπεράσω ένα υπαρξιακό αδιέξοδο. Αισθανόμουν πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος έκφρασης των δυσκολιών που ζούσα. Δεν είχα τρόπο να εξηγήσω λεκτικά και να βρω παρηγοριά πουθενά αλλού εκτός από την εσωτερική μου αλήθεια. Χρειαζόταν να εκφράσω το αδιέξοδό μου και τη συναισθηματική μου φόρτιση δημιουργικά. Για μένα η τέχνη, τότε, μου έσωσε τη ζωή.

Εάν περιέγραφα με λίγες λέξεις τις δημιουργίες μου, θα έλεγα ότι είναι αυτόνομοι οργανισμοί. Είναι έργα που αντανακλούν νέες μορφές, δομές, αισθήσεις, χρώματα και σχήματα ανάλογα με τη ματιά του θεατή και τις μεταβολές της ενέργειας του. Τα έργα μου αλλάζουν ανάλογα με τον φωτισμό και τη θέση που θα αναρτηθούν, παρουσιάζοντας νέες μορφές και συνθέσεις.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η τέχνη μου είναι όλοι οι άνθρωποι που μπορούν να βιώσουν έναν πίνακα ζωγραφικής με τα μάτια της ψυχής τους, ή απλά, με τα μάτια του εσωτερικού τους παιδιού.

Τα οφέλη και η σημασία της τέχνης για τον άνθρωπο θεωρώ πως είναι η χαρά της δημιουργίας, το νόημα της μετουσίωσης και το μοίρασμα με τον κόσμο. Η σχέση του καλλιτέχνη με το αντικείμενό του είναι μυστηριακή. Αποδομείται με χιλιάδες τρόπους ανάλογα την εποχή και τον παρατηρητή. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παραμένει μέρος της μυστηριακής διαδικασίας, όταν μετουσιώνει στον καμβά την ύπαρξή του και τον κόσμο μέσα από αυτή. Συνοδοιπόρος σε κάθε θεϊκή παρέμβαση και συγχρονικότητα, ο καλλιτέχνης εκφράζει κάθε παρόν στο διηνεκές.

Εάν η τέχνη είναι επικοινωνία και γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, στόχος μου είναι να απευθύνομαι στην κοινή ουσία που μοιραζόμαστε ως άνθρωποι πέρα από τα καθορισμένα σύνορα. Εστιάζω πάντα στη θετική δόνηση, ώστε να εορτάζω και να υπενθυμίζω τη χαρά και την ομορφιά της ζωής ως ουσιώδες σημαίνον. Όπως φαίνεται, η τέχνη μου μιλά στις ψυχές των ανθρώπων σε διαφορετικές κουλτούρες και ηπείρους, από την Ελλάδα στην Ευρώπη, από τη Νέα Υόρκη της Αμερικής στο Περού, από τη Νότια Κορέα στην Αυστραλία, και από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Λένε, ότι ποτέ δεν ξέρεις την ψυχή του καλλιτέχνη μέχρι να δεις τα έργα του. Για μένα θα ανακαλύψεις, ότι μου αρέσουν τα έντονα χρώματα, η καλαισθησία, η ισορροπία, η αρμονία, ο πλουραλισμός, η κάθαρση, η ελεύθερη ροή και η αποτύπωση μιας πολύπτυχης αλήθειας.

Εάν αποφάσιζα να ασχοληθώ με κάποια άλλη μορφή τέχνης, αυτή θα ήταν ο χορός και η ποίηση που ήδη τρέφουν την ψυχή μου.
Ο επόμενος καλλιτεχνικός μου σταθμός έχει να κάνει γεωγραφικά με τη Ρώμη και υπαρξιακά με τις εικαστικές σειρές: Endless Summer, Paradox, Time Travel και Indigo Souls.

Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασίλης Μόραλης