Πάρης Λαλιώτης: «Η τέχνη μας αφυπνίζει ξυπνά μέσα μας ό,τι προσπαθεί να κοιμίσει η καθημερινότητα»

Πάρης Λαλιώτης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και μετακόμισε στην Πάτρα για σπουδές όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα, δίνοντας προτεραιότητα στην καλύτερη ποιότητα ζωής

Πάρης Λαλιώτης: «Η τέχνη μας αφυπνίζει ξυπνά μέσα μας ό,τι προσπαθεί να κοιμίσει η καθημερινότητα»

Σπούδασε μουσική και επαγγελματικά ασχολείται ως interior designer. Ασχολήθηκε καλλιτεχνικά με το καρναβάλι της Πάτρας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κοστούμια, αξεσουάρ, κατασκευές δρόμου και άρματα παρέλασης για το “g86 street theater performance”.

 

Το καλοκαίρι του 2019 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια της τελετής έναρξης και λήξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στη Πάτρα, καθώς επίσης σχεδιάζει και υλοποιεί τα κοστούμια και τα headpieces της εκδήλωσης. Aποφάσιζει την ίδια χρονιά να πάρει μέρος στο Athens Xclusive Designer Week ως σχεδιαστής και να παρουσιάσει για πρώτη φορά μια σειρά avant garde ρούχων και headpieces.

Momentum 8+1 με τον Πάρη Λαλιώτη

  • Επέλεξα τη τέχνη γιατί μέσα από αυτή ισορροπώ, ηρεμώ, νιώθω πλήρης, ευτυχισμένος. Μέσω της τέχνης επικοινωνώ με έναν άλλο τρόπο, επικοινωνώ το μέσα μου με το φως ,το δίνω και μου επιστρέφει γεμάτο συναισθήματα. Η τέχνη για μένα είναι ολοκλήρωση.
  • Εάν περιέγραφα με λίγες λέξεις τις δημιουργίες μου, θα έλεγα ότι έχουν κάτι σκοτεινό που όσο το παρατηρείς παράγει φως, παράγει χρώμα και γίνονται σχήματα, γίνονται σύνολο, παράγουν λέξεις, παραπέμπουν σε εικόνες και δημιουργούν μικρές προσωπικές ιστορίες.
  • Πηγή έμπνευσης για τα έργα μου είναι κάποια σχήματα, κάποια pattern, μια λέξη, μια εικόνα, μια έννοια, κάτι αφηρημένο, αλλά ίσως και κάτι πολύ συγκεκριμένο, επαναλαμβανόμενο και εμμονικό. Δεν υπάρχει Μούσα στην περίπτωσή μου, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με ταυτότητα ή ορισμό που να εμπνέομαι. Αντίθετα η δημιουργία μου φέρει μια δική της ταυτότητα.
  • Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η τέχνη μου είναι ειδικό. Είναι ρούχα και headpieces για ειδικές περιπτώσεις για ειδικές εμφανίσεις. Ρούχα και headpieces, ειδικά φτιαγμένα (τις περισσότερες φορές custom made) για καλλιτέχνες, για συγκεκριμένους χώρους ή για παραγωγές, τηλεοπτικές, θεατρικές, συναυλίες κλπ
  • Τα οφέλη και η σημασία της τέχνης για τον άνθρωπο θεωρώ πως είναι να τον προκαλεί. Να τον προκαλεί να σκεφτεί, να τον απελευθερώσει, να τον ταξιδέψει, να του προκαλέσει συναισθήματα. Η τέχνη μας αφυπνίζει, ξυπνά μέσα μας ό,τι προσπαθεί να κοιμίσει η καθημερινότητα.
  • Εάν η τέχνη είναι επικοινωνία, στοχός μου είναι να ανοίξω ένα διάλογο. Έναν διάλογο μεταξύ παρατηρητή και αντικειμένου, μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες. Στόχος μου να τον προκαλέσω να το φορέσει και να μπει σε έναν ρόλο να μεταμορφωθεί, να αφεθεί να βιώσει την ενέργεια που την αντλεί τελικά από αυτόν τον ίδιο και την αφήνει να γίνει δύναμη. Μια δύναμη που βγαίνει στην κίνηση, στο βλέμμα, στον λόγο.
  • Λένε ότι ποτέ δε ξέρεις την ψυχή του καλλιτέχνη μέχρι να δεις τα έργα του. Για μένα ανακαλύπτεις το πως σκέφτομαι. Μια σκέψη που ξεκινά από το πολύπλοκο και καταλήγει στην απλή φόρμα, στην κίνηση, στο ταξίδι, ότι όσο πολύπλοκη είναι η σκέψη- όσο πολύπλοκη είναι η αρχή – τόσο ξεμπλέκει, αποκτά κίνηση και γίνεται απλή. Απλή, μακρυά από αρνητικές πληροφορίες και εντάσεις .
  • Εάν αποφάσιζα να ασχοληθώ και με κάποια άλλη μορφή τέχνης αυτή θα ήταν η μουσική, η άλλη μεγάλη μου αδυναμία, αγάπη και έρωτας. Μετά τις σπουδές μου και μετά από κάποια χρόνια ασχολίας την άφησα να υπάρχει μόνο μέσα μου… δεν ασχολήθηκα ξανά… ποιός ξέρει ίσως στο μέλλον, ίσως οι συνθήκες…
  • Ο επόμενος καλλιτεχνικός μου σταθμός έχει να κάνει με μια επόμενη επίδειξη μόδας, μια καινούρια πρόκληση, καινούριες ιδέες, πειραματισμούς και καινούρια βήματα.

@parislaliotis

Επιμέλεια : Βασίλης Μόραλης, εικαστικός, μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook σε συνεργασία με το Flash.gr