Άννυ Μπενέτου: Η συμβουλευτική Ομηλίκων κάνει «θαύματα»

Γνωρίστε την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Συμβουλευτικής Ομηλίκων

Άννυ Μπενέτου: Η συμβουλευτική Ομηλίκων κάνει «θαύματα»

Η αντιπρόεδρος Άννυ Μπενέτου, τονίζει μιλώντας στο Flash.gr ότι Συμβουλευτική Ομηλίκων κάνει «θαύματα» για όλους, γιατί είναι κάτι παραπάνω από απλή υποστήριξη. Είναι συμμετοχή σε μία κοινότητα ανθρώπων με όραμα πέρα από τον εαυτό, είναι μία καινούρια πραγματικότητα με πολλή θετικότητα, ομαδικότητα, αγάπη, αλληλοβοήθεια.

Η Άννυ Μπενέτου είναι ψυχολόγος (Msc, Phd) και ασχολείται με τη Συμβουλευτική και τη Θετική Ψυχολογία.

Η Συμβουλευτική Ομηλίκων πιστεύει ότι είναι στην «καρδιά» και των δύο ειδικοτήτων της, αφού βοηθάει τους ανθρώπους να εξελίσσονται και να βρίσκουν νόημα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.ΣΥ.ΟΜ και αντιπρόεδρος. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens τη συνάντησε και μίλησε μαζί της.

Πείτε μας δυο λόγια για την Ε.ΣΥ.ΟΜ

Η Ε.ΣΥ.ΟΜ (Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Συμβουλευτικής Ομηλίκων) στόχο έχει να δημιουργεί συνθήκες/προϋποθέσεις/ομάδες/πλαίσια, όπου άνθρωποι με κοινές εμπειρίες, κοινά ενδιαφέροντα, κοινά προβλήματα συναντιούνται, κουβεντιάζουν, αλληλοϋποστηρίζονται. Η ομάδα που την ίδρυσε βίωσε τα οφέλη της Συμβουλευτικής Ομηλίκων στο πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο – στο τμήμα ΤΕ.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα κέντρο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (και σημερινής προέδρου της Ε.ΣΥ.ΟΜ) κας Μαρίας Μαλικιώση–Λοΐζου.

Τελικά τι είναι ομότιμος;

Η λέξη Ομότιμος/Ομήλικος στη γλώσσα μας δεν αποδίδει πολύ καλά αυτό που θέλουμε να πούμε. Το Ομότιμος παραπέμπει και στον Ομότιμο Καθηγητή και στην τιμή, το Ομήλικος μπορεί να μπερδέψει ότι αναφέρεται μόνο σε συνομηλίκους. Πρόκειται για τη μετάφραση του αγγλικού Peer και συμβολίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια φάση ζωής. Ομήλικοι είναι άρα οι συμμαθητές σε ένα σχολείο, αλλά και οι φοιτητές ενός Πανεπιστημίου όλων των ετών. Ομήλικος είναι ο πρωτοετής 18 χρονών και ο 35χρονος που έρχεται στο ίδιο τμήμα να φοιτήσει ως πτυχιούχος με κατατακτήριες.

Με ποιον τρόπο λειτουργούν οι ομάδες ομοτίμων;

Μία ομάδα ομοτίμων για να θεωρηθεί ότι είναι ομάδα Συμβουλευτικής Ομοτίμων, χρειάζεται να έχει κάποιον συντονιστή με βασική εκπαίδευση στη Συμβουλευτική. Οι εθελοντές, χρειάζεται να είναι καλύτεροι στην επικοινωνία από τον μέσο άνθρωπο.
Άρα, για να λειτουργήσει μία ομάδα ομοτίμων χρειάζεται έναν συντονιστή που θα λειτουργήσει εθελοντικά και ο οποίος θα έχει μία εκπαίδευση τουλάχιστον 30 ωρών σε βασικές δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας. Οι ομάδες ομοτίμων μπορεί να αφορούν οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή στην Ε.ΣΥ.ΟΜ έχουν φτιαχτεί ομάδες συζήτησης για επαγγελματίες σε νοσοκομεία και ιατρικούς χώρους, για εκπαιδευτικούς σε σχολεία ειδικής αγωγής, για θεραπευτές που εργάζονται διαδικτυακά, για τους επαγγελματίες στην εποχή της Covid 19, για γυναίκες με αναπηρία.

Ποια είναι τα οφέλη της συμβουλευτικής ομηλίκων;

Η Συμβουλευτική Ομηλίκων έχει πολλαπλά οφέλη για όλους.
Οι ίδιοι οι εθελοντές-σύμβουλοι ενδυναμώνονται, γιατί προσφέροντας βρίσκουν νόημα και έμπνευση. Οι συμβουλευόμενοι βοηθιούνται, γιατί νιώθουν ότι γίνονται μέλη μίας κοινότητας ανθρώπων που τους καταλαβαίνει «από μέσα», δεν είναι ο ειδικός ο βοηθός, είναι άνθρωποι στην ίδια φάση ζωής. Θα τολμούσα να πω ότι συχνά η Συμβουλευτική Ομηλίκων κάνει «θαύματα» για όλους, γιατί είναι κάτι παραπάνω από απλή υποστήριξη. Είναι συμμετοχή σε μία κοινότητα ανθρώπων με όραμα πέρα από τον εαυτό, είναι μία καινούρια πραγματικότητα με πολλή θετικότητα, ομαδικότητα, αγάπη, αλληλοβοήθεια.

Ποιο είναι το μότο της Ε.ΣΥ.ΟΜ;

Δημιουργούμε κοινότητες αλληλουποστήριξης…

Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες του Flash.gr;

Θα τους συμβούλευα να έρθουν κοντά μας. Είμαστε μία οργάνωση ανοιχτή σε ανθρώπους που έχουν όρεξη, κέφι, έμπνευση διάθεση για συνεργασία και προσφορά.
Μπορούν αρχικά να συμμετέχουν στις ομάδες συζήτησης ως μέλη. Και στη συνέχεια, αν έχουν κάποιο ειδικό ενδιαφέρον, μπορούν να εκπαιδευτούν οι ίδιοι στις δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας (οργανώνουμε εμείς στην Ε.ΣΥ.ΟΜ. τέτοια σεμινάρια).
Στην πορεία, μπορούν να γίνουν συντονιστές σε μία ομάδα που θα δημιουργηθεί με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα/προβλήματα/φάση ζωής.

Συνεργασία flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens