Σύλβια Αντώναρου: «Τίποτα εξωτερικό δεν βοηθάει, εάν δεν συνδέεται με κάτι εσωτερικό».

Η Σύλβια Αντώναρου μιλά στον Βασίλη Μόραλη για το Vision Network Athens και το Flash.gr

Σύλβια Αντώναρου: «Τίποτα εξωτερικό δεν βοηθάει, εάν δεν συνδέεται με κάτι εσωτερικό».

Η Σύλβια Αντώναρου ξεκίνησε την πορεία της από το χώρο της μόδας κατακτώντας τον τίτλο της αναπληρωματικής Miss Ελλάς. Αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες σχεδιαστές και τους διοργανωτές επιδείξεων μόδας. Αποφάσισε να αποσυρθεί λόγω προβλήματος υγείας. Παλεύοντας για αρκετούς μήνες και βλέποντας διάφορες αλλαγές στο σώμα της, παρέμεινε κλινήρης με πάρεση (μερική αναπηρία δεξιάς πλευράς). Αφού ξεπέρασε το πρόβλημα αυτό, στάθηκε στα πόδια της και αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο εθελοντισμού και πράξης «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι». Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ενεργοποίησης της κοινωνίας σε θέματα ισότιμης πρόσβασης στη διαπολιτισμική δράση, o Βασίλης Μόραλης, εικαστικός και ambassador του Vision Network Athens σε θέματα συμπερίληψης-Δικαίωμα στην διαπολιτισμικότητα, συνάντησε τη Σύλβια Αντώναρου.

Πως θα περιγράφατε μια τυπική σας ημέρα;

Η μέρα μου ξεκινάει με ένα καλό πρωινό βόλτα το σκύλο μου και την ωραιότερη Καλημέρα στον γιο μου… Στην συνέχεια, εργασία και χαρά!!! Το απόγευμα αρχίζει η δράση με το σωματείο μας!!! “Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μόνο άνθρωποι”

Ποιος ο ρόλος της ομορφιάς στη ζωή σας;

Η ομορφιά της ψυχής είναι ο σημαντικότερος… Όση εξωτερική ομορφιά κι αν έχεις, θα χαθεί με την πάροδο του χρόνου. Οπότε βλέπω με τα μάτια της ψυχής και εκεί υπάρχει όλη η ομορφιά!

Και ο ρόλος της υγείας;

Στις μέρες που διανύουμε η υγεία είναι ευάλωτη και η υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε έχει επιφέρει άγχος και φόβο στους ανθρώπους. Για μένα το καλύτερο αγαθό μας είναι η υγεία και πρέπει να τη σεβόμαστε με κάθε τρόπο.

Πως θα περιγράφατε τη σχέση ομορφιάς, υγείας και διαφορετικότητας;

Μέσα από τον χώρο της ομορφιάς έμαθα ότι όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας όλα αλλάζουν, για κάποιους για μια καλύτερη ζωή και για κάποιους άλλους για το “φαίνεσθαι”. Ανήκω στην πρώτη κατηγορία, γιατί όταν έσβησαν τα φώτα κάποια χρόνια πριν, ξύπνησα έχοντας η ίδια να αντιμετωπίσω μια πραγματικότητα αλλιώτικη: το πρόβλημα υγείας μου! Έτσι είδα τη ζωή με άλλο μάτι και αποφάσισα να τη μοιραστώ με ό,τι αγαπώ… καμία διαφορετικότητα στην καθημερινότητα!

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες; 

Να επιλέγουν σωστά ενημέρωση.

Να ζουν την κάθε στιγμή της καθημερινότητας με όνειρα και αισιοδοξία.

Ποιο είναι το μότο σας;

Το μότο μου: Βλέπω με τα μάτια της ψυχής!

Τελικά η ομορφιά, σας έφερε πιο κοντά σε άλλους λαούς, πολιτισμούς; Πιστεύετε ότι η εξωτερική μας εικόνα είναι στοιχείο που βοηθάει σε κάτι τέτοιο;

Για εμένα, ορίζεται “ομορφιά” και κατά πόσο η εξωτερική μας εικόνα μπορεί να ληφθεί υπ΄όψιν χωρίς την εσωτερική μας…

Δυστυχώς οι άνθρωποι διαχωρίζουν το “έξω” από το “μέσα” σαν κάτι διαφορετικό, καθώς ταυτίζονται με αυτό, αγνοώντας ότι ο πραγματικός Άνθρωπος αποτελεί ένα συνΟΛΟ, νοητικό, συναισθηματικό και υλικό (σώμα) και δεν αντιλαμβάνεται ότι για να βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία με τον Εαυτό του και κατ΄ επέκταση με ό,τι τον περιβάλλει, πρέπει αρχικά να ισορροπεί αυτά τα τρία. Επίσης, ο καθημερινός άνθρωπος έχει πέσει στην παγίδα των συνεχών σκέψεων που του προκαλούν έγνοιες και άγχη και του αφαιρούν πολύτιμο μέρος μιας γενικότερης ομορφιάς, της ομορφιάς της ίδιας της ζωής τη στιγμή που συμβαίνει.

Τίποτα εξωτερικό δεν βοηθάει, εάν δεν συνδέεται με κάτι εσωτερικό.

Αυτή είναι η πραγματική ομορφιά που σε φέρνει κοντά στους άλλους, λαούς, πολιτισμούς… γενικότερα όλους τους βλέπω σαν ένα υποσύνολο ενός ζωντανού πλανήτη, μέρος ενός σύμπαντος που διέπεται από νόμους που αγνοούμε. Αυτό που νιώθω σαν άνθρωπος είναι η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αγάπη που τελικά θα ήθελα να διέπει τη ζωή μας ώστε να μην υπάρχει πουθενά φόβος, πόνος και ανέχεια.

Επιμέλεια συνέντευξης:

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασίλης Μόραλης, εικαστικός, ambassador σε θέματα συμπερίληψης-Δικαίωμα στη διαπολιτισμικότητα στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens

Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο  Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook