Αργυρώ Πλούμη: Μαραθωνοδρόμος ετών 70

Η μαραθωνοδρόμος Αργυρώ Πλούμη μίλησε στη Μαρία Μαυρίδη για τον αγώνα της ζωής της

Η Αργυρώ Πλούμη γεννήθηκε το 1952, σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, τα Ζωνιανά. Στα 12 έτη της θα φύγει από το Ρέθυμνο ,για να μετακομίσει στο Ηράκλειο. Εκεί θα παντρευτεί και θα αποκτήσει 4 παιδιά τα οποία έως σήμερα της έχουν χαρίσει 12 εγγόνια. Σε ηλικία 52 ετών θα ξεκινήσει η ασχολία της με τον αθλητισμό και μέχρι τώρα μεταξύ άλλων έχει λάβει συμμετοχή σε 11 κλασσικούς μαραθωνίους.
Ο λόγος για την Αργυρώ Πλούμη, μέλος του συλλόγου Μαραθωνοδρόμου και του συλλόγου Βετράνο. Μια σούπερ γιαγιά -όπως έχει χαρακτηριστεί- που αποτελεί παράδειγμα για την προσήλωση στον στόχο και οπαδό της άποψης πως η ηλικία δεν εμποδίζει την εκπλήρωση των ονείρων μας.
Η ίδια ξεκίνησε να αθλείται στα 52 της έτη. Πήγαινε στη θάλασσα για κολύμπι και έπειτα για τρέξιμο στην άμμο. Εκεί την είδαν δυο άντρες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ορθοπεδικός στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, και την παρότρυναν να δοκιμάσει να τρέξει σε στάδιο.
Η ίδια αναφέρει: ‘’Όταν έκανα δύο γύρους με τα πιτσιρίκια η γλώσσα μου βγήκε στο πάτωμα. Δεν το έβαλα όμως κάτω, προσπάθησα. Πήγαινα πιο τακτικά στο στάδιο και από τους 2 γύρους κατάφερα να συμπληρώνω 12 χιλιόμετρα’’.
Η σουπερ-γιαγιά έχει συμμετάσχει σε τοπικούς αγώνες ανά περιοχές της Ελλάδος, σε 11 κλασσικούς μαραθωνίους, στο μαραθώνιο του Ναυπλίου, σε 4 μαραθωνίους στα Χανιά, καθώς και στους Βαλκανικούς αγώνες στη Ρουμανία και στην Αλβανία.
Είναι γνωστό πως οι αγώνες αντοχής και ειδικά ο κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον γνωστών αθλητών από όλο τον κόσμο. Η ίδια παρατηρεί πως οι ξένοι αθλητές κάνουν διατροφή, ενδεχομένως με πιο συντονισμένο πρόγραμμα από ότι οι Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι οι αθλητές είναι ενωμένοι, αφού όπως υπογραμμίζει δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Το πρώτο της κύπελλο θα το πάρει στον πρώτο της κιόλας αγώνα στον γύρο του Ρεθύμνου (10 χιλιόμετρα), όπου θα της χαρίσουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εκεί θα επιβεβαιωθεί πως το τρέξιμο τη γεμίζει, ενώ οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες των παιδιών της θα καταρριφθούν και η δύναμη που θα πάρει από τη στήριξή τους, θα την ωθήσει να συνεχίσει.
Ο πρώτος μαραθώνιος θα τη δυσκολέψει, θα χτυπήσει τα άμαθα τότε δάχτυλα της και θα θελήσει να τα παρατήσει. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι στο σημείο εκκίνησης, όπου και θα συνεχίσει να δίνει το παρόν και τα επόμενα χρόνια.
Οι αγώνες δρόμου της χαρίζουν ψυχική εφορία, ωστόσο οικονομικοί παράγοντες πολλές φορές την εμποδίζουν να συμμετέχει σε αυτούς, εφόσον δεν έχει κάποιον χορηγό και έτσι επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα εξοπλισμού αλλά και με αυτά που σχετίζονται με τη διαμονή της στην πόλη που διεξάγεται ο εκάστοτε αγώνας.
Το μικρόβιο του αθλητισμού φαίνεται να το έχει περάσει και στα παιδιά της, εφόσον και εκείνα αθλούνται και μάλιστα ο ένας της γιος είναι ιδιοκτήτης του ‘’Πυξ Λαξ’’ στο Ηράκλειο, ένα από τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια που ειδικεύεται στην Πυγμαχία, το Παγκράτιο και το “Kick Boxing”.
Η Αργυρώ Πλούμη, μια γυναίκα που αν και η ζωή την έχει φέρει αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες, διατηρεί το χαμόγελό της και συμβουλεύει τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρει: ‘’Ο αθλητισμός είναι υγεία, δεν έχει ηλικία. Σε κάνει να ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα.’’
Την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας έδωσε, κλείνει με μια δική της μαντινάδα:
‘’Μοίρα με καταδίκασες
μα δε σε υπολογίζω,
Εσύ μου στέλνεις βάσανα
Κι εγώ με αυτά γλεντίζω’’

*Η Μαρία Μαυρίδη, τακτικό μέλος του VNA, φοιτήτρια στο τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συνεργασία flash.gr με το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens