Μαρτίνα Χέρμαν: Συνέντευξη της επιτετραμμένης της αυστριακής Πρεσβείας για το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι

To Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι αποτελεί πλέον θεσμό στην Ελλάδα και με τις συναυλίες του ομορφαίνει το καλοκαιρινά μας βράδια με μουσική.

Η επιτετραμμένη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Μαρτίνα Χέρμαν, συνομίλησε με το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens (δείτε περισσότερα εδώ) για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.

Τι περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού;

Αυτό το καλοκαίρι προσκαλούμε τους ακροατές μας σε ένα μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Αυστριακοί και Έλληνες μουσικοί θα παίξουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα σε 34 συναυλίες από την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά και
από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Όσον αφορά στα είδη της μουσικής, προσφέρουμε ένα μεγάλο εύρος από την κλασική στην τζαζ και την ποπ ως τη σύγχρονη και την πειραματική μουσική.

Πώς ξεκίνησε αυτός ο θεσμός και που στοχεύει;

Η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει το μουσικό καλοκαίρι από το 2017, αξιοποιώντας τη μακρά πολιτιστική παράδοση και των δύο χωρών. Η βασική ιδέα του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού είναι ο μουσικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και η φιλία μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας.

Πιστεύετε πως γνωρίζουν όσο θα έπρεπε οι Έλληνες την Αυστρία και οι Αυστριακοί την Ελλάδα;

Νομίζω ότι τα ταξίδια τα τελευταία χρόνια βοήθησαν Αυστριακούς και Έλληνες να γνωριστούν καλύτερα. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτές οι πρωτοβουλίες όπως το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι που επιτρέπουν την ανταλλαγή εμπειριών. Στις συναυλίες μας το καλοκαίρι, Έλληνες και τουρίστες ξεκινούν έναν διάλογο. Στη διπλωματία αυτό ονομάζεται επιτυχημένες διαπροσωπικές επαφές.

Πώς συμβάλλει το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία ώστε να γνωρίσουν οι Έλληνες καλύτερα τον πολιτισμό της Αυστρίας και το αντίστροφο;

Ως υποστηρικτής της γερμανικής γλώσσας στην αυστριακή της παραλλαγή, το ÖSD κατέχει κεντρική θέση στη διάδοση του αυστριακού πολιτισμού. Η γλώσσα είναι πολιτισμός και συμβάλει στη γεφύρωση των πολιτισμών. Η
συνεργασία μας με το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία για την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, όχι μόνο σε σχέση με το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι, το οποίο το ÖSD υποστηρίζει ως χορηγός, αλλά και στο
πλαίσιο εκδηλώσεων όπως η Ημέρα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Τι θα μπορούσε να γίνει ακόμη για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους οι
δυο χώρες;

Η Αυστρία και η Ελλάδα επωφελούνται από πολύ καλές διμερείς σχέσεις, κάτι που φαίνεται από τις συχνές διπλωματικές επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, τα Αυστριακά Ινστιτούτα και οι Αυστριακές Ενώσεις στην Ελλάδα εργάζονται καθημερινά για την σύσφιξη των σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Νομίζω ότι οι επαφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπου είναι χρήσιμες και απτές, για παράδειγμα όταν το καλοκαίρι του 2021 Αυστριακοί πυροσβέστες υποστήριξαν την ελληνική πυροσβεστική στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο.
Το πρόγραμμα των συναυλιών μπορείτε να δείτε εδώ.
Συνεργασία μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens με flash.gr