O Πασχάλης Αρχιμανδρίτης, επιθεωρητής για την οργάνωση του μαθήματος των ορθοδόξων θρησκευτικών στην δυτική Αυστρία, στο Vision Network Athens και στο Flash.gr περί θρησκείας και διαπολιτισμικότητας.
Ποιος είναι ο Πασχάλης Αρχιμανδρίτης; Aπόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο, στο πλαίσιο υποτροφίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Με περαιτέρω σπουδές στον τομέα της παιδαγωγικής, ιστορίας και πολιτικής εκπαίδευσης στην Βιέννη, Αυστρία. Εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2009, καθηγητής στην «Kirchliche Pädagogische Hochschule» («KPH Wien/Krems»), με focus στην διδακτική του μαθήματος των θρησκευτικών, στον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο σε σχολικό πλαίσιο. Από το έτος 2015 και μετά υπεύθυνος επιθεωρητής για την οργάνωση του μαθήματος των ορθοδόξων θρησκευτικών στην δυτική Αυστρία.
Πως βρεθήκατε στην Αυστρία;
Η Αυστρία προέκυψε όταν υπήρξε μία δυνατότητα υποτροφίας από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Αυστρία με την ευλογία του τότε αείμνηστου Μητροπολίτη Μιχαήλ Στάικου. Δεν γνώριζα πολλά πράγματα για την Αυστρία! Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου άρχισα να εργάζομαι στον σχολικό τομέα. Όλα τα άλλα ήρθαν με τον καιρό.
Ως επιθεωρητής του μαθήματος των ορθόδοξων θρησκευτικών στην Αυστρία ποιες αρμοδιότητες έχετε;
Στις γερμανόφωνες χώρες γενικότερα, διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα είναι η κάθε θρησκευτική κοινότητα υπεύθυνη για την οργάνωση και εξέλιξη του μαθήματος θρησκευτικών στο σχολείο, το οποίο είναι ομολογιακό. Το σχολικό τμήμα εκπαίδευσης του ορθοδόξου μαθήματος θρησκευτικών („Orthodoxes Schulamt“) είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη των δασκάλων θρησκευτικών. Το τμήμα έχει συμβουλευτικό και ελεγκτικό χαρακτήρα. Καθορίζει την ύλη διδασκαλίας στο σχολείο (“Lehrplan”), και είναι μέλος της επιτροπής έκδοσης σχολικών βιβλίων. Επίσης έχει την ευθύνη οργάνωσης μετεκπαιδεύσεων σε συνεργασία με την “KPH Wien/Krems”.
Συνδέεται η θρησκεία με τη διαπολιτισμικότητα; Με ποιόν τρόπο;
Ναι, Θα εξηγήσω σύντομα υπό ποια προοπτική: Και η Αυστρία είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από την καθημερινότητα μαθαίνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές θρησκείες και ιδεολογίες . Το ότι το μάθημα θρησκευτικών είναι ομολογιακό δεν σημαίνει αυτό ότι κηρύσσουμε την αποκλειστικότητα εις βάρος της διαπολιτισμικότητας. Απεναντίας όλες οι θρησκείες βλέπουν τον άνθρωπο ως δημιούργημα Θεού. Όλοι οι άνθρωποι είναι υπό αυτήν την έννοια, αδέλφια ή ξαδέλφια, όπως μία φορά εύλογα διαπίστωσε ένας μαθητής μου. Τότε γιατί ένα ομολογιακό μάθημα θα μας ρωτήσετε. Γιατί είναι γνωστό πως μία ταυτότητα (στην προκειμένη περίπτωση θρησκευτική ταυτότητα), η εμβάθυνση στην πίστη, στην κουλτούρα και τον πολιτισμό είναι η προϋπόθεση για έναν διάλογο με τους άλλους πολιτισμούς, θρησκείες ή ιδεολογίες. Ο σεβασμός και η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας είναι δεδομένος στην βάση των κοινών αξίων που πρεσβεύουν όλες οι θρησκείες: Σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπο και ό,τι περιλαμβάνει την δημιουργία του Θεού, αδελφική αγάπη, αλληλεγγύη, προσπάθεια προς κατανόηση, συγχώρεση, αλληλοβοήθεια. Συνεργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος θρησκευτικών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Οι θρησκείες μπορούν να γίνουν πρεσβευτές και κινητήρια δύναμη για κοινές δράσεις στον τομέα της προστασίας της δημιουργίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης (καταπολέμηση της διαφθοράς και δραστηριοποίηση εναντίον της εκμετάλλευσης των φτωχών). Απέναντι σε μία κοινωνία τύπου “φαστ φουντ” στα όρια συχνά του burn out και της κατάθλιψης, μπορούν οι θρησκείες να γίνουν αγωγοί μετάδοσης ελπίδας, να έχουν έναν παραινετικό ρόλο, να ανοίξουν στον άνθρωπο έναν δρόμο, τον οποίο όχι μόνος άλλα σε κοινωνία με τον συνάνθρωπο θα διαβεί και με περιέργεια θα αναζητήσει.
Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο;
Στους σπουδαστές να ευχηθώ να απολαύσουν τις σπουδές τους, είναι ένα δώρο η δυνατότητα να ανακαλύψουν μέσα από την γνώση και την εμπειρία τον κόσμο! Να μην απογοητεύονται με τις δυσκολίες, να δείχνουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και να δίνουν κουράγιο ο ένας τον άλλον! Ας γίνουμε εμείς η αιτία που κάποια ή κάποιος θα αναγνωρίσει πως ο κόσμος, η κοινωνία είναι καλή!
Επιμέλεια συνέντευξης: μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens
Συνεργασία μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens με flash.gr