Χριστίνα Ρούτνερ: «Η προώθηση της διαπολιτισμικότητας είναι υψίστης σημασίας για την κατάρριψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων»

Η Χριστίνα Ρούτνερ είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας και του Γυμνασίου της Σχολής Μωραΐτη μιλά στο Vision Network Athens

Από Αυστριακό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα η Χριστίνα Ρούτνερ γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Βιέννη και στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στη Βιέννη και στην Αθήνα. Πτυχιούχος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό εξειδίκευσης Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πάτρας (ΕΑΠ).

Πιστοποιημένη εξετάστρια και εκπαιδεύτρια του Αυστριακού Διπλώματος Πιστοποίησης Γνώσης Γερμανικών ÖSD, εργάζεται από το 1998 ως καθηγήτρια Γερμανικών στη Σχολή Μωραΐτη. Παράλληλα με την εκπαίδευση έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, τη μετάφραση επιστημονικών δοκιμίων και έχει ειδικευτεί και πιστοποιηθεί στις Νέες Τεχνολογίες.

Συμμετέχει σε τακτική βάση είτε με εισηγήσεις είτε ως ακροάτρια σε ημερίδες και σεμινάρια κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μέρος των δραστηριοτήτων της η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και η οικολογική της δράση.

Από το 2004 έως το 2022 είχε τη διεύθυνση του Τμήματος Γερμανικών και την Οργάνωση της Παιδικής Χορωδίας της Σχολή Μωραΐτη, από το 2014 είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, ενώ τον Σεπτέμβριο 2022 ανέλαβε τη Διεύθυνση Γυμνασίου της Σχολής Μωραΐτη.

Ποια πιστεύτε ότι είναι η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους Αυστριακούς και οι Αυστριακοί για τους Έλληνες; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Γεννήθηκα στην Ελλάδα από Αυστριακό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου οι δύο πολιτισμοί συνυπήρχαν και αλληλεπιδρούσαν. Ζώντας και στις δύο χώρες διαπίστωνα κατά καιρούς ομοιότητες και διαφορές, αλλά ανακάλυπτα συχνά πόσα κοινά έχουμε τελικά οι δύο λαοί μεταξύ μας.

Στην Αυστρία ζουν γύρω στους 2000 Έλληνες και έχουν αποκτήσει την αναγνώριση που τους αξίζει, καθώς λόγω του υψηλού τους πνευματικού, ακαδημαϊκού και κοινωνικού τους επιπέδου κατέχουν ισότιμη αν όχι εξέχουσα θέση στην αυστριακή κοινωνία.

Ως προς την εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους Αυστριακούς, εδώ υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση. Διαπιστώνω  ότι οι Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν επισκεφτεί την Αυστρία για να εντοπίσουν την ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ τους, συγχέουν τους Αυστριακούς με τους Γερμανούς. Και σε αυτό το σημείο τολμώ να πω πως χαίρομαι για την ουσιαστική συμβολή του Ινστιτούτου ÖSD στον εντοπισμό των διαφορών ανάμεσα στις δύο νοοτροπίες. Στη Γερμανία για παράδειγμα διακρίνεται ξεκάθαρα η απόλυτη ιεραρχία σε όλους τους χώρους, ενώ στην Αυστρία ακολουθείται μια άλλη διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων, που βασίζεται στη ζύμωση της ομάδας και στις διεργασίες της. Οι επαγγελματικές συναντήσεις δεν έχουν τον αυστηρό χαρακτήρα που συναντάμε στη Γερμανία, άλλωστε το γεγονός ότι οι Αυστριακοί περνούν πιο εύκολα από τον πληθυντικό στον ενικό, δείχνει πολλά για την οικειότητα που τους χαρακτηρίζει.

Η αίσθηση του χιούμορ είναι ακόμη ένας παράγοντας που διαφοροποιεί τους Αυστριακούς από άλλους κεντροευρωπαϊκούς λαούς. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι οι Αυστριακοί θεωρούνται σύμφωνα με έρευνες –και σας διαβεβαιώνω πως όντως είναι– εξαιρετικά φιλόξενοι, ακόμη ένα κοινό στοιχείο με τους Έλληνες, το οποίο όμως δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι  Έλληνες συνήθως ταυτίζουν τις γερμανόφωνες χώρες μεταξύ τους, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Η μουσική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των Αυστριακών όπως και των Ελλήνων και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο Eλληνοαυστριακό  Mουσικό Kαλοκαίρι, που πραγματοποιήθηκε φέτος για έβδομη φορά σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας και αποτελεί πλέον θεσμό. Πρόκειται για μια σειρά συναυλιών κλασικής και σύγχρονης μουσικής  από καταξιωμένους αυστριακούς και έλληνες μουσικούς σε διάφορα σχήματα. Στόχος είναι η προβολή της μουσικής πολυμορφίας των δύο χωρών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας, την οποία υποστηρίζει από τη γένεσή της το ÖSD.

Τι έχει αλλάξει από τότε που το Ινστιτούτο ÖSD άρχισε να δραστηριοποιείται πιο έντονα στη χώρα μας;

Από το 2014, που ανέλαβε η Σχολή Μωραΐτη το ÖSD και δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας, έχουν αλλάξει πολλά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων –και όχι μόνο καθηγητές/-τριες Γερμανικών ή υποψήφιοι– αναγνώρισαν τη θέση της Αυστρίας στον γερμανόφωνο χώρο.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή εξετάσεων, το Ινστιτούτο με τη συμμετοχή του σε διάφορες δράσεις σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία και άλλους φορείς και θεσμούς, συνέβαλε στην ανάδειξη της Αυστρίας στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένα σημαντικό κεντροευρωπαϊκό και παράλληλα φιλελληνικό γερμανόφωνο κράτος.

Στον τομέα της πιστοποίησης γλωσσομάθειας Γερμανικών υπήρξε μια τομή. Όλο και περισσότεροι υποψήφιοι στρέφονται στο ÖSD, γιατί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Σχολή Μωραΐτη πέρα από την αναγνώριση και αναγνωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, την ποιότητα των εξετάσεων και της διεξαγωγής τους το Ινστιτούτο ακολούθησε απαρέγκλιτα την αρχή «Οι υποψήφιοι στο επίκεντρο». Καθώς είμαστε όλοι καθηγητές και καθηγήτριες και έχουμε παρακολουθήσει πολλά χρόνια τις εξετάσεις από την πλευρά των υποψηφίων, διαπιστώναμε κατά καιρούς κάποια προβλήματα, που όταν αναλάβαμε, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να λύσουμε. Έτσι οι υποψήφιοι, οι υποψήφιες, οι γονείς και οι συνάδελφοι συναντούν στην επαφή τους μαζί μας ένα ανθρώπινο πρόσωπο με κατανόηση και ευελιξία. Η διάθεση όλων των συνεργατών μας είναι να υποστηρίξουν τους υποψήφιους σε κάθε τους βήμα, ώστε η εμπειρία τους, είτε αποκτήσουν το πολυπόθητο παγκόσμια αναγνωρισμένο δίπλωμα είτε όχι, να είναι θετική. Για εμάς, που έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά για να στήσουμε το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας, η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπουμε τους υποψήφιους και τις υποψήφιες –ανεξάρτητα από την ηλικία τους– να φεύγουν από το εξεταστικό κέντρο με χαμόγελο.

Τι έχει να μάθει η Αθήνα από τη Βιέννη, που θεωρείται η πιο φιλική πόλη για να ζει κανείς;

Όλες οι πόλεις της Αυστρίας είναι ελκυστικά μέρη για να ζήσει και να εργαστεί κανείς,  η Βιέννη ωστόσο είναι  εδώ και πολλά χρόνια η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.

Μεγάλο ρόλο παίζει η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων, καθώς σε σύγκριση με τις συνολικές δαπάνες, το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα οι Αυστριακοί να διαθέτουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους λαούς για τον ελεύθερο χρόνο, τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα ταξίδια.

Η Βιέννη ανακηρύχθηκε η “πιο πράσινη πόλη στον κόσμο” στην διεθνή αξιολόγηση με βάση κριτήρια όπως η αναλογία πάρκων και δημόσιων χώρων πρασίνου στην πόλη, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ποιότητα του αέρα, οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι φιλικές προς τους πεζούς διαδρομές, αλλά και οι αγορές με τοπικά προϊόντα.

Μην ξεχνάμε, ότι η Βιέννη διαθέτει ένα εθνικό πάρκο μέσα στα όρια της πόλης, το Εθνικό Πάρκο Ντόναου-‘Αουεν. Φημίζεται επίσης για την εξαιρετική ιατρική περίθαλψη, το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τις πολύπλευρες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Διαθέτει πολλά διεθνή σχολεία και φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερα από 150 συνέδρια.

Είναι χωρίς αμφιβολία παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για πολλές άλλες πόλεις ανά τον κόσμο. Φοβάμαι ωστόσο ότι η σύγκριση των δύο πόλεων είναι δυστυχώς ιδιαίτερα άνιση.

Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά οι πολιτισμοί Ελλάδας και Αυστρίας;

Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρξει μια συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, ώστε να υπάρχει συστηματική ανταλλαγή επισκέψεων αλλά και προβολής των έργων πολιτισμού των δυο λαών. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η «Εβδομάδα Αυστρίας» στην Ελλάδα και η «Εβδομάδα Ελλάδας» στην Αυστρία και αυτό κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

Επίσης θα μπορούσαν να προκηρυχθούν διαγωνισμοί επιστημονικής μελέτης, μυθοπλασίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής κλπ, που να αναδεικνύουν τη σχέση των δυο χωρών και τους δεσμούς που ανέπτυξαν στο παρελθόν καθώς και να ενισχύουν τη σχέση αυτή στο μέλλον.

Πώς θα μπορούσαν Έλληνες και Αυστριακοί μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν καλύτερα; Θα μπορούσατε εσείς να υλοποιήσετε αντίστοιχα προγράμματα;

Το πλέον αποτελεσματικό θα ήταν η συστηματική οργάνωση σχολικών εκδρομών και ανταλλαγών μαθητών, ή οργάνωση summer camp σε περιοχές της Ελλάδας και της Αυστρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε Αυστριακούς μαθητές και γερμανικής γλώσσας, Ιστορίας και πολιτισμού της Αυστρίας για Έλληνες μαθητές. Τέτοια  summer camp σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μουσεία και άλλους φορείς θα μπορούσαν να οργανώνονται όχι μόνο στις δυο πρωτεύουσες αλλά και σε άλλες περιοχές των δυο χωρών. Η προώθηση της διαπολιτισμικότητας  είναι υψίστης σημασίας για την κατάρριψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων καθώς και για τη διεύρυνση του ορίζοντα των νέων και για αυτό αποτελεί βασικό μας στόχο.

Συνεργασία μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens με Flash.gr