ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ελληνογερμανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας ΑναΓνώσεις  που διοργάνωσαν το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη DAAD Greece και το Vision Network Athens στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων” με τη συμμετοχή συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτικών οίκων και πολλών αναγνωστών στο κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μία σειρά από εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο ως μεταδότη πολιτισμού και συζητήσεις γύρω από την προαγωγή των σχέσεων της ελληνικής και γερμανικής λογοτεχνίας.

Μετά από την μουσική έναρξη του Φεστιβάλ ,με το αθηναϊκό σύνολο POLIS Ensemble την πρώτη μέρα ακολούθησε η διάλεξη του Ράινερ Σταχ «Το ραντάρ του Κάφκα» ενώ ανάγνωσαν συγγραφείς όπως η Άντζη Σαλταμπάση, η Μαρία Τοπάλη και ο Ντουρς Γκρύνμπάιν  αποσπάσματα από έργα τους. Ο Στέφανος Σταγάκης από το Vision Network Athens ανακοίνωσε στο κλείσιμο της ημέρας τον Διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης «Ναι, μπορείς και συ!» ως after hour event του Φεστιβάλ.

Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής από την Ειρήνη Κορώνη και τον Πέτρο Κωσταρά καθώς και ένα μεταφραστικό εργαστήρι του Σωματείου μεταπτυχιακών  φοιτητών ασχολήθηκε με το έργο του Κουρτ Τουχόλσκι την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, ενώ την ίδια μέρα τo Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CemoG), οι Εκδόσεις Ρωμιοσύνη Χρήστο Αστερίου, η εφημερίδα Griechenland Zeitung με τους Γιαν Χούμπελ και Ρόμπερτ Στάντλερκαι  οι εκδόσεις Αιώρα με τον Άρη Λασκαράτο και τον Τόμας Πλάουλ παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των συγγραφέων και μεταφραστών Χρήστου Αστερίου, της Έλενας Νούσια , του Αλέξανδρου Κυπριώτη και του Σωτήρη Σελαβή. Η δεύτερη μέρα έκλεισε με ένα θεατρικό δρώμενο από το Εργαστήρι του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας υπό τη διεύθυνση της Βάγιας Καπουράνη.

Ο Λογοτεχνικός Κύκλος του Σωματείου μεταπτυχιακών φοιτητών διοργάνωσε την  τελευταία μέρα του Φεστιβάλ την πολύ ενδιαφέρουσα  διάλεξη του Βασιλείου Βερτουδάκη με θέμα τις συλλογές διηγημάτων Wanderer, kommst du nach Spa… του Χάινριχ Μπελ και Die Eiche Goethes in Buchenwald του Γιόζεφ Ροτ.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.